Jamie Oliver來港開餐廳

Jamie Oliver來港開餐廳

主打廉價意菜

模式照搬英分店

(明報)2009年8月25日 星期二 05:05

【明報專訊】炙手可熱的英國 烹飪節目《大城小廚》主持人傑米.奧利弗(Jamie Oliver),將在香港開辦旗下亞洲區首家意大利 餐廳,最快於明年第二季為飽受金融海嘯困擾的本港「為食男女」提供廉價意大利菜。

屆時老饗們最低只需付出100元,便可一嘗名廚設計的蘑菇意大利粉,以及附送的一杯飲料。

現年34歲的Oliver有閱讀困難症,16歲便放棄升學 ,1999年開始成為著名電視烹飪節目主持人,更獲英女王頒發不列顛帝國員佐勳章(MBE)。Oliver擅長使用有機食材烹調美味菜式,他的節目《大城小廚》在香港深受中產一族歡迎。

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

WOW~~~

不用等自己發白日夢去英國, 就已經可以光顧他的餐廳嘍!

Posted on 25/08/2009, in 食住黎睇. Bookmark the permalink. 2 則迴響.

  1. 雖沒吃過他的東西, 亦相信他好因為獲英女王頒發不列顛帝國員佐勳章(MBE)。

    但從電視上看到, 一雙困滿黑邊的十隻手指頭, 真係… 有點… 原來, 出了名, 怎樣都冇問題

    • 好明顯我都係咁嗱渣啦~~
      哈哈哈~~
      btw,
      我印象中佢十指鑲黑邊果陣,
      應該係喺佢個有機菜園做緊嘢.

      不過,
      香港間餐廳都係用佢嘅食譜之嘛,
      至於到時係咪真係幫襯,
      都要睇吓香港廚師係咪真係整得好食嘅. 🙂

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: