10年寒窗

朋友, 回歸10週年嘞, 你識講普通話未?

尋晚睇新聞, 見特首先生手握住一大疊貓紙, (即係讀書時用黎背生字果種, 左上角有個窿, 疊起再用個圈圈扣好d咭紙, 但特首用嘅係好大張o架!) 喺北京嘅展覽場館內, 向一眾國家政要介紹香港, 只見佢講唔夠1~2句, 都已經揭咗幾頁貓紙...

除咗係大會安排唔好之外(譬如無整番個演講台俾人放貓紙), 我覺得, 既然特首有強大幕僚, 又有人幫佢mark哂d拼音, 點解又會無人認認真真同佢操吓普通話呢? 就算事前, 都應該要惡補吓個presentation先出黎o架?! 

而且自回歸以黎, 佢都一直有心要有今時今日嘅職務咕喎, 無理由無心理準備學好普通話啫? 佢英文都可以講得咁流利, 又唔似無語言天份喎...

睇住佢係咁揭貓紙, d發音都依然... 

真係好肉酸呀...

(我唔係要求佢要字正腔圓, 更加唔係要滿口北京腔, 但係講到近似台灣人果種口音, 應該都唔太難呱?)

鏡頭下仲見佢會後仍然要帶住d政要參觀, 手上仍攞住一疊大貓紙, 真係戥佢緊張之餘, 又戥d政要辛苦...

雖然你/我都無咩機會會做特首, 但話哂都叫做國家主要語言吖, 完全唔識又有點那個... 

唔知你又學到講到咩程度呢?

Posted on 28/06/2007, in 獻世感言. Bookmark the permalink. 2 則迴響.

  1. 我聽收音機啲時事節目, 話曾特首以前係唔識講普通話架… 佢做到呢個位, 係惡補過架…

    所以我先奇怪,
    有成10年時間去學,
    以佢資質,
    無理由仲係咁…

    回歸之後,
    都成日勸人學好兩文三語,
    但如果連佢都係咁,
    點做榜樣呀? 😛

    C

  2. 咁人地無諗住呢個時候會做到特首嘛. 所以你話佢有"10年去學" 就好似唔係太岩喇. 哈哈.
    但係可以話, “咁大個人, 想做高官又唔一早學好普通話舖好條路" 咁囉. 呵呵~~~

    我就咁睇噃:
    佢一直都諗住要做呢個位, 尤其是陳太辭職之後, 佢o既機會已經十拿九穩…
    而佢喺我心目中, 係一個力爭上游嘅醒目仔黎o架喎, 要學好普通話, 佢無理由無諗過.
    回歸就10年啫, 但由決定中國收回香港, 就唔只10年喎~~
    呢1x/2x年, 我哋呢d小人物都要走去學普通話啦, 何況佢呢10年都坐緊第1/2把交椅?
    期間佢都成時要上大陸做嘢, 要講好普通話, 絕對係意料之內嘅事幹啦…

    我只係奇怪佢有o既係如雲猛將, 但遍遍普通話就無人幫到佢…

    p.s. 做咩咁夜都唔瞓? 👿

    C

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: